Aandacht voor elkaar

Op dinsdag 6 oktober a.s. is de aftrap van een landelijke herdenkingsperiode. Het thema ‘Aandacht voor elkaar’ is landelijk vastgesteld. Wij, burgers, mogen daar in samenwerking met de gemeenten een nadere invulling aan geven.

Het is een mooi thema met vele facetten. Zo kun je je afvragen of we in de beginperiode wel voldoende aandacht hebben gehad voor de bewoners van verpleegtehuizen. En hebben we in een latere fase wel voldoende gerealiseerd hoezeer jongeren door het afstand houden geraakt worden? Het is belangrijk om aandacht voor elkaar te hebben, ook als het gaat over hoe verschillende mensen deze crisis beleven.

Het is ook belangrijk om naar elkaar te luisteren en open te staan voor elkaar. In de laatste maanden klinken de complottheorieën almaar luider. Welke boodschap ligt daaronder? Kunnen angsten en wantrouwen worden weggenomen? Ook het wantrouwen dat leeft tegen de overheid en dat in de coronacrisis alleen een gelegenheid aangrijpt?

We kunnen van de komende herdenkingsperiode een periode van ontmoeting maken. Ontmoeting tussen mensen met verschillende opvattingen, die elkaar niet zo gauw spreken (iedereen leeft immers steeds meer in zijn of haar eigen bubbel), maar ook de ontmoeting tussen verschillende bevolkingsgroepen: jongeren en ouderen, autochtonen en nieuwkomers, mensen met een vaste baan en degenen met meer onzeker bestaan, actieve wijkbewoners en wie zich vooral in huis of in eigen kring beweegt, de cultuursector en de mensen die nauwelijks naar een museum of theater gaan, de idealisten en de mensen die zo snel mogelijk terug willen naar het oude normaal. Laten we in deze periode de ontmoeting centraal stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *